19 Ekim 2020 Pazartesi

Yaratıcı Drama (Mevsimler 1)

Tema: Mevsimler

Kazanımlar:

*Mevsim farklılıklarından dolayı doğada (hava, su, toprak) meydana gelen değişiklikleri gözlemler.

*Mevsimlerin özelliklerini bilir.

*Mevsimlere göre giyinmenin sağlığı için faydalı olduğunu kavrar.

Kullanılacak Araç – Gereç: Müzik, top, tabu kartları

   

ÖĞRETME – ÖĞRENME SÜRECİ


ISINMA VE OYUN (Giriş Süreci)

 1) Fırtına – Dolu - Kar

         Öğrenciler sınıfın ortasında çember şeklinde dizilirler. Mevsimler ile ilgili müzik açılır. “Fırtına” denildiğinde eller havada yanlara sallanarak vuuuu sesi çıkarılır. “Dolu” denilince öğrenciler ellerini göğüslerine vurarak ses çıkarırlar. “Kar” denildiğinde ise hiç ses çıkarmadan parmaklarını sallayarak kar hareketi yaparlar. Komutlar yeri geldiğinde hızlı ve karışık olarak söylenir.

 2) Top Oyunu

         Öğrenciler sınıfın ortasında çember şeklinde dizilirler. Öğretmen öğrencilere bir top verir. Öğrencilerden biri topu alır. Topu atan kişi bir mevsim ismi ve o mevsimin özelliğini söyler. Daha sonra ismini söylediği bir arkadaşına topu atar. Oyun bütün öğrencilere top dolandıktan sonra sonlandırılır.

 3) Denizde – Karada

         Öğrenciler çember şeklinde sınıfın ortasında dizilirler. Öğrencilerin öğretmenin vereceği komutlara göre hareket etmeleri istenir. Kış denilince bir adım geriye, ilkbahar denilince bir adım sağa, yaz denilince bir adım ileriye ve sonbahar denilince bir adım sola gidilir. Komutları şaşıran öğrenciler çemberden çıkarılarak oyun devam ettirilir.

 DRAMA ETKİNLİĞİ VE DOĞAÇLAMA (Geliştirme Süreci)

         *Öykü Oluşturma: Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Her gruba bir mevsimi içeren öykü konuları verilir. Gruplardan bu konulara uygun öykü yazmaları istenir.

1.Grup: Bilecik Kent Ormanı yeni açılmıştı. Küçük Kerem orayı görmeyi çok istiyordu. Hafta sonunu sabırsızlıkla beklemiş, sonunda babasını ikna edebilmişti. Birazdan yola çıkacaklardı fakat hava yağmurluydu.

2.Grup: Şimdi beraber geçirebilecekleri iki haftalık tatil vardı önlerinde. Samet dün Bilecik’e dedesinin yanına gelmişti. Kahvaltıdan sonra dedesi torununa Bilecik’i gezdirmek istiyordu. Tam evden çıkacaklardı ki; her tarafın bembeyaz olduğunu gördüler.

3.Grup: Hasan yaza tatilini geçirmek için Antalya’ya dayısının yanına gelmişti. Bugün dayısının oğlu Orhan ile denize girecek, doyasıya eğleneceklerdi. Güneş yükseliyor, hava iyice ısınıyordu. Denize gitmek için sabırsızlanıyorlardı ve artık hazırlanmaya karar verdiler. O esnada çalan telefonu Orhan açtı.

4.Grup: Nazlı o gece hastanede arkadaşının yerine nöbet tutmak zorunda kalmıştı. Çok yorulmuştu. Ertesi gün izin aldı ve uzun zamandır görüşemediği arkadaşıyla orman gezisi yapmaya karar verdiler. Hazırlıklarını yaptılar ve yola koyuldular. Orman yolu sapsarı yapraklarla kaplıydı. Doğa sanki sarıya bürünmüştü.

         *Klip Çalışması: Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Her gruba birer mevsim ismi verilir. Gruplar mevsimlerine uygun bir şiir yazarlar. Bu şiiri bildikleri bir şarkının müziğine uyarlayıp sınıfta klip çalışması şeklinde sunarlar.   

DEĞERLENDİRME VE PAYLAŞIM (Sonuç Süreci)

         *Tabu Oyunu: Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Öğretmenin mevsimler ile ilgili hazırladığı tabu kartları ile gruplar birbirleriyle tabu oyununu oynarlar.

         *Kartpostal Oluşturma: Öğrenciler 4 gruba ayrılır. Her gruba bir mevsim yönergesi verilir. Gruplardan istedikleri bir kişiye göndermek üzere kartpostal hazırlamaları istenir. Kartpostalın arkasına gönderilecek adres ve iletilecek mesaj yazılır.

         *Öğrencilerden yapılan çalışmalar hakkında duygu ve düşünceleri alınır. Mevsimlerin özellikleri ve insanların mevsimlere göre nasıl hareket etmeleri gerektiğiyle ilgili düşünceleri alınır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder