6 Temmuz 2025 Pazar

Gelenekten Geleceğe: En Parlak Sezonumuz

Halk oyunları çalışmalarını,  2010-2011 yılından itibaren her sene yapıyorum. Zeybek oyunları başta olmak üzere farklı yöre oyunlarını öğrencilerimize basit düzeyde öğretmeye çalıştım. Geçmişte ilçe geneli törenlerde antrenman düzeyinde gösteriler sunduk. Bu yıl halk oyunları alanında il genelinde zirveyi yaşadık. Öğrencilerimizin sahneye adım attığı her gösteri, sadece bir dans değil; emeğin, disiplinin ve kültürümüze duyduğumuz sevginin birer yansıması oldu. Yıl boyunca katıldığımız etkinlikler, okul gösterileri, yarışmalar, şenlikler sayesinde öğrencilerimiz sahnede büyüdü, izleyenlere unutulmaz anlar yaşattılar. Attıkları her adım Anadolu'nun ruhunu, her figüründe tarihimizi yaşatmaya çalıştılar.

Gösterilerimiz sadece teknik anlamda değil; sahne duruşumuz, birlikteliğimiz ve ruhumuzla takdir topladı. Bu sene okulumuzda sahne bizlerin oldu. Çok emek verdik, çok çalıştık, birlikte attığımız her adımda bu başarı saklıdır. 

2024-2025 Eğitim-Öğretim yılına geçmişte olduğu gibi halk oyunlarına katılmak isteyen öğrencilerimizle başladık. Bu sene 3.sınıfı okutacaktım ve ilkokul öğrencilerimizin katıldığı zeybek ekibi oluşturdum. Klasik başlangıcımızı yaptık. Plan belliydi; Harmandalı, Yeni Harmandalı, Kerimoğlu Zeybeği ve Cumaovası Yörük Ali Zeybeği. Çalışmalarımız yıl boyunca sürdü, amacım öğrencilerimize sağlam bir temel oluşturmaktı. Yıl sonunda yaptığımız şenlikte öğrencilerimiz sahne aldılar ve öğrendikleri oyunları sergilediler. 

Ortaokul öğrencilerimizle geçtiğimiz sene Bilecik Yöresi oyunlarını çalışmıştık. Ders yoğunluğumdan dolayı ortaokuldan kız öğrencilerimizden ekip oluşturdum. Oyunların figürlerini kısa sürede hatırlayıp yeni oyunlar öğretebilirdim. 5,6 ve 7.sınıf öğrencilerimizden 12 kişilik bir ekiple sezona başladık. İlk gösterimiz "İlköğretim Açılış Töreni" oldu. Birkaç hatırlatma antrenmanı ile basit bir sahne düzeninde gösterimizi sergiledik.
Ekibe katılmak isteyen öğrencilerimiz devam ediyordu fakat Bilecik yöresi oyunlarını yeni katılan öğrencilerimize de öğretmek gerekiyordu. Sahne düzenimiz klasik çizgi olduğu için ve yeni katılan öğrencilerimizin geçmişte zeybek temel hareketlerini bilmelerinden dolayı Bilecik oyunlarını da kısa sürede öğrendiler. Eksik kıyafetlerimizi tamamladık ve 16 öğrencimizle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında ilçe törenine katıldık.
Cumhuriyet Bayramından sonraki hafta okul sporları duyuruya çıktı. Sahne düzenimiz hariç kıyafetlerimiz ve müziğimiz yarışma için uygundu. Bilecik yöresinden 9 oyunu yarışma kuralları çerçevesinde sahneye koymak gerçekten çok zor bir işti. Birçok yarışma videosu izledik. Bunların içinden Çınar Gsk nın yarışma düzenini temel alarak öğrenci sayımıza uygun sahne düzeni çalışmaya başladık. İl yarışmasına 4 ayımız vardı. 7.sınıf öğrencilerimizle (Buğlem, Melek, Aslı ve İclal) hem sahne düzeni konusunda planlamalar yaptık hem de ileri düzey zeybek ve temel düzeyde horon oyunlarına çalıştık. Her hafta bir oyunun düzenini çıkardık ve ekiple çalıştık. Yaklaşık 3 ay süren bu düzenleme teknik açıdan üst düzey fakat riskli bir çalışma oldu. Bu süre içerinden 7.sınıf öğrencilerimiz Hezin Hezin, Sürmelim, Çakal Çökerten ve Tekeler Zeybeklerini öğrendiler. Kız horon kurma, atlama ve sallama horonlarının temel figürlerini çalıştılar.

İl yarışması mart ayı içerinden ilimiz kapalı spor salonunda yapıldı. Yıldızlar ve gençler kategorilerinde katılan diğer ekiplerden en yüksek puanı alarak il birincisi olduk. 
Bölge yarışması Kocaeli'nde yapılacaktı ve hazırlığımız için 1 ayımız vardı. Oyun figürlerinden ziyade oyun simetrisi üzerinde antrenman yapmamız gerektiğini her çalışma videosunu izleyerek öğrendik. Sahne çizgileri ve hakem masalarını kullanarak oyunun düzenini olabildiğince hatasız yapmak için sürekli tekrar çalışmaları yaptık. Bölge yarışmasına katılan ekiplerin hepsi ilinin en iyisi olarak geldi, içlerinden yarışma deneyimi olan çok ekip vardı. Güçlü ekiplerimiz arasından bölge 4.sü olarak ayrılmamıza rağmen Kocaeli sahnesinde güzel bir iz bıraktık.
Yarışma heyecanı ve stresini üzerimizden attık. Programımız hazırdı, bütün ekip horona başladık. 7.sınıf öğrencilerimizin akran öğretimiyle kız horon kurma, atlama ve sallama horonlarına çalışmaya başladık. Hem yarışma oyumuzun tekrarlarını yaptık hem de horon öğretimiyle çalışmalarımız devam etti. Öğrencilerimiz yarışma stresi olmadan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda ilçe töreninde gösterilerini büyük bir coşkuyla sundular. 
Bayram sonrası ekibimiz 3 ve 4.sınıftan katılan öğrencilerimizle 20 oldu. Çalışmalarımızda Bilecik yöresi yarışma düzeni antrenmanlarımız devam etti. Artık horon oyunlarına yoğunlaşma vakti gelmişti. 20 öğrencimizle birlikte horon oyunlarının sahne düzenlemesini de tamamladık.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı il töreninde ekibimiz yarışma gösterisini sundular. İl birincisi oldukları salonda gösterileri büyük beğeni topladı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il müdürlüğünün programına okulumuzu temsilen katıldık. Program sonrasında öğrencilerimiz ilk defa horon ve zeybek oyunlarını sunma fırsatı buldular. 
Okulumuzun bu sene ilkini düzenlediği "Kültür Sanat Gecesi" etkinliğinde en az yarışma düzeyinde heyecan yaşatan gösterilerimizi sunduk. Okulumuz müzik korosunun seslendirdiği "Çayır Çimen Geze Geze" oyunuyla başlayan 7.sınıf öğrencilerimizin gösterisi Hezin Hezin, Sürmelim, Çakal Çökerten ve Tekeler zeybekleriyle devam etti. Gecenin belki de unutulmaz gösterisi olan horonla etkinliği tamamladık. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder