7 Şubat 2018 Çarşamba

Maddenin Ölçülebilir Özellkleri (Kütle)

İlk dersimize ev çalışmalarının kontrolünü yaparak başladık. Daha sonra birinci dönem fen bilimlerinde işlediğimiz konuların neler olduğunu hızlıca tekrar ettik. Son olarak maddeyi tanıyalım ünitesinde maddenin ölçülebilir özellikleri konusu kalmıştı. Konuya giriş yaptık. Kütle konusunu bugün tamamladık. Cuma günü kütle ile ilgili problemler çözmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta hacim konusuna çalışacağız.

İlk dersimizin kalan zamanında,ikinci ve üçüncü dersimizde morpakampüsün pazar alışverişi filmi ile konuya giriş yaptık. Pazardan meyve sebze alırken yapılan işlemleri konuştuk. Terazi, tartma, ağırlık, kilo vb. kavramların neler olduğunu konuştuk. Eşit kollu terazi, el terazisi ve elektronik terazileri inceledik. kilogram ve gramları inceledik. Yapılan etkinliklerin görsellerini ilerleyen günlerde ekleyeceğim. Ağır ve hafif olan katıları tartarken hangi ölçme birimini kullanacağımızı kavramaya çalıştık. Kilogram ve gram arasındaki ilişkiyi matematiksel olarak inceledik.Terazilerde tartma işleminin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak öğrendik. Maddenin yapısı ve büyüklüğünün kütlesi ile olan ilişkisini örneklerle açıklamaya çalıştık. Aynı büyüklükteki cam bardak ile plastik bardağı terazi koyarak kütleleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Demir ve yün kazağın kütlelerini aynı şekilde uygulama yaparak inceledik. Aynı maddeden yapılmış farklı büyüklükteki varlıkların kütlelerini inceledik. Sıvı, gaz ve küçük taneli katıların kütlelerini nasıl bulacağımızı kavramaya çalıştık. Dara, brüt kütle ve net kütlenin ne demek olduğunu uygulamalı olarak açıkladık. Konuyla ilgili örnekler çözdük. Ders defterimize konunun kısaca özetini yazdık ve ev çalışmalarına hazırlık amacıyla örnek sorular çözdük.

Dördüncü dersimizde matematikten kare ve dikdörtgenin köşegenlerini bulma etkinliği yaptık. Bunun için kitabımızdaki köşegen bulma ve isimlendirme etkinliklerini yaptık. Ders defterimize yaptığımız etkinlikleri yapıştırarak konunun özetini yazdık. Yarın üçgen konusuna başlayacağız.

Öğleden sonraki ilk dersimizde Şekerci Güzeli metnine çalışmaya başladık. Görsel okuma ve metne hazırlık çalışmalarını yaptık. Metni okuyup okuduğunu anlama sorularını yanıtladık.

Son dersimizde serbest oyun etkinliği yaptık. Sınıfta bazı öğrencilerimizle zeka oyunları oynadık.

Okul çıkışı harmandalı zeybeğinin gösterisini tamamladık. Bu gösteri düzenine önümüzdeki günlerde çalışmaya devam edeceğiz. 23 Nisan için çıkarağımız gösteride kareografi düzeninde Harmandalı ve Yunt Dağları zeybeğini oynatacağız. Daha sonra kız öğrencilerimiz Hazeli zeybeğini oyun düzeninde oynayacaklar. Erkek öğrencilerimiz Cumaovası zeybeğini oynayacaklar. Bir kız ve bir erkek öğrencimiz Gündoğdu zeybeğini solo şeklinde oynayacaklar. Yetiştirebilirsek kız öğrencilerimiz kısa bir oyun daha öğrenip onu da oynayacaklar. Kostak Ali zeybeği ile bitiriş yapılacak. Şu anda Harmandalı zeybeğinin kareografisini tamamladık. Harmandalı zeybeğinden Yunt Dağları zeybeğine geçiş çalışması yapılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder