14 Şubat 2018 Çarşamba

Maddenin Ölçülebilir Özellikleri (Hacim)

İlk dersimize kısa bir rehberlik çalışması yaparak başladık. Ev çalışmalarının kontrolünü yaptıktan sonra fen bilimlerinden geçen hafta çalıştığımız kütle konusunu tekrar ettik. Çözdüğümüz problemler hakkında konuştuk. Konuyu hatırladık. Bugün hacim konusuna başladık. Bunun için farklı litre kapları ve dereceli silindirler kullandık. Öncelikle sıvıların özellikleri ile ilgili bilgilerimizi hatırladık. Uygulama olarak yaptıklarımız;
*Bir bardağa ağzına kadar su koyduk. Başka bir bardağı ise küçük şekerler ile doldurduk. Bardağın içine taş attık ve olayı gözlemledik. Diğer bardağa da şeker koymaya devam ettik ve olayı gözlemledik. Birinci bardakta suyun taşması ve ikinci bardakta şekerlerin dökülmesinin sebebini konuştuk. Bu uygulama ile maddenin bir alan kapladığı sonucuna ulaştık. Maddenin kapladığı alana hacim denildiğini bu şekilde hatırlamış olduk. Geçtiğimiz sene ve bu sene madde ünitesinde maddeyi tanımlarken hacim konusuna değinmiştik.
*Litre kaplarını ve dereceli silindirleri inceledik. Üzerindeki sayılar ve çizgilerin ne ifade ettiğini kavramaya çalıştık.
*Sıvıların hacimlerini bulmak için ne yapmamız gerektiğini konuştuk.
*katıların sıvılarını bulmak için sıvı (su) ve yine dereceli silindir veya litre kullanılması gerektiğini kavramaya çalıştık. Bununla ilgili olarak matematiksel işlemler gereken sorular çözdük.
*Gazların hacimleri hakkında konuştuk.
*Hacim ölçüsü birimlerinin birbirine çevrilmesi ile ilgili etkinlikler yaptık.
*Konuyu morpakampüsten dinledik.
*Defterimize konuyla not tuttuk. Ünite sonunda öğrencilerimizin defterlerinin görsellerini yükleyeceğim.

Üçüncü ve dördüncü dersimizde matematik yaptık. Matematik ders ve çalışma kitabındaki kare, dikdörtgen ve üçgen konularıyla ilgili etkinlikleri tamamladık. Yarın üçgende açı konusu ile ilgili proglem çözeceğiz.

Öğleden sonraki ilk dersimizde Türkçe yaptık. Türkçe kitabındaki Yedi Göller metninin okuma ve okuduğunu anlama sorularını yanıtladık. Anlamını bilmediğimiz sözcüklerin anlamlarını tahmin ettik ve sözlükten bulduk.

Son dersimizde zeka oyunları ile ilgili çalışma yaptık.

Okul çıkışı halk oyunu çalışmasında erkeklerle öğrendiğimzi oyunların tekrarını yaptık. Gösteri grubuyla harmandalı ve yunt dağlarının çalışmasını müzik eşliğinde yaptık. Harmandalından Yunt Dağlarına geçişi çalıştık. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder