4 Temmuz 2017 Salı

1. Sınıfa Başlarken 1

Sınıf öğretmenleri için 1. sınıf okutmak diğer sınıflara göre daha zor bir iştir. Özellikle 1. sınıfın ilk dönemi öğretmenleri yorar. İlk defa ailesinden ayrılıp gününün en az altı saatini okulda, ailesinden bambaşka yerde geçirecek bir öğrenci topluluğu ile karşılacaktır 1. sınıfı okutan öğretmenimiz. Mesleki sohbetlerimizde deneyimli öğretmenlerimizin büyük bir kısmının 1. sınıfın en güzel sınıf olduğunu, öğrencilere okuma yazmayı öğretmenin çok güzel bir iş olduğunu bu yüzden zorluğunu hiç düşünmediklerini söylediklerine şahit oldum. Öğretmenlik sonuçta deneyim isteyen, yaptıkça öğrenilen bir meslek olduğu için deneyimli öğrenmelerimizin her zaman düşünceleri benim için önemli olmuştur. :) Gerek deneyimli öğretmenlerimizin gerekse az da olsa kendi deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle 1. sınıfı okutacak öğretmenlerimiz kesinlikle bu sınıfı gözlerinde büyütmemeleri gerekmektedir. Evet 1. sınıf diğer sınıflara göre zor olabilir fakat sizlerde öğrencilerle birlikte bu işi öğreneceksiniz. Üniversitede öğrenilen dersler özellikle 1. sınıf için verilmiş olan okuma yazma öğretimi açıkcası üniversite ortamındaki gibi değildir. Bunu fırsat bilip öğrencileriniz ile bu işi öğrenmeye çalışmalısınız. Öğrencileriniz okuma yazmayı öğrenirken siz de okuma yazmayı öğretmeyi öğreneceksiniz. :) Her okuttuğunuz 1. sınıfta özellikle okuma yazma öğretimi adına yeni teknikler ve materyaller geliştireceksiniz.

1. sınıfa başlayan öğrencilerin zihinleri birer boş levha gibidir. Ailesinden ayrılıp ilk defa sosyal bir ortama giren öğrenciler, kendi akranları ile zaman geçirecekler, zihinlerinde okul, arkadaşlık, öğretmen gibi şemalar oluşacaktır. Aile bağlılıklarına göre bazı çocuklar ailelerinden ayrılırken sorun çıkaracaktır. Bazılarında davranış sorunu olacaktır. Bunların hepsi doğaldır ve hazırlıklı olmak gerekir. Okul, sınıf ortamı, veliler, öğrenciler ve en önemlisi kendiniz 1. sınıfa hazır olarak başlamalısınız. Kesinlikle "Ben bu işi yapamam." "Öğrenciler beni dinlemiyor." "Okuma yazmayı öğretemiyorum, okuyamıyorlar." gibi olumsuz düşüncelerden kendinizi kurtarın. Her zaman olumlu düşünmeye çalışın.

Çalıştığınız okuldaki sınıf öğretmenleri ile sürekli sohbet etmeye çalışın. Onlardan deneyimlerini sizlerle paylaşmalarını isteyin. Sosyal medyaki öğretmen gruplarını takip edin. Farklı yerlerde çalışan öğretmen arkadaşlarımız ile bilgi alışverişinde bulunmak sizlere çok şey katacaktır. Bu gruplardaki materyal paylaşımlarını takip edebilir ve kendi sınıfınızda uygun olanları uygulayabilirsiniz. Fakat burada şunu belirtmekte fayda vardır. Her materyali veya etkinliği kendi sınıfınızda tam olarak uygulayamayabilirsiniz. Sonuçta sizin öğrenci profiliniz ile paylaşımı yapan öğretmenimizin öğrenci profili aynı değildir. Bu materyalleri sınıfınıza uygun bir şekilde düzenlemelisiniz.

Eylül ayındaki seminer zamanında özellikle veli toplantı tutanakları, zümreler, planlar, okul idaresinin istediği evraklar vs. kesinlikle bunların bir kopyasını hazırlayıp dosyalayınız. Okul başladığında bu evraklar ile ayrıca uğraşmayın. Zamanınızı evrak işleri yerine öğrencileriniz için etkinlik hazırlayarak geçirebilirsiniz.

Öğrencilerin okul ortamını ve öğretmeni sevmesi çok önemlidir. Oyun çağında olan bu öğrenciler bir anda kitaplarla, defterlerle boğuşmaya başlayacaklardır. Okuma yazma öğreteceğim diye acele etmeyin. İlk haftalar öğrencilerinizi tanıma için onlarla oyunlar oynayın, şarkılar söyleyin, sohbet edin. Bunun için blog sayfamdaki yaratıcı drama etkinliklerinden faydalanabilirsiniz.  Onlarla beraber resimler yapın, müzik aleti çalabiliyorsanız müzik aleti ile şarkılar çalıp söyleyin. Okul ve sınıf kurallarını, temel davranışları bu ilk haftalarda vermeye çalışın.

Sınıfınızda kullanacağınız temel materyaller hazır olsun. Bilgisayarınız, ses sisteminiz, resim kağıtlarınız, kalemleriniz vs. kısacası her derse mutlaka hazır geliniz. Eğer sınıf içinde yapılacak bir etkinlik aksarsa sınıfta öğrenci sorunları olabilir. Bilgisayarınızda yapacağınız etkinlikler hazır olsun. O anda internetten araştırma yapmak için zaman harcamayın. Hareketli müzikler ve dans gösterileri bilgisayarınızda bulunursa ders sonlarında öğrencilerinizin eğlenmesi için kullanabilirsiniz. Youtubedan Just Dance gösterilerini öğrenciler severek izlemekte ve yapılan gösteriyi taklit ederek yapmaya çalışmaktadırlar. Gösteriler için bu etkinlik birebirdir. Bilgisayradn açarsınız öğrencileriniz bakarak yapmaya çalışırlar. Gösteriler için ayrıca bir zaman harcamazsınız.

Boya sayfaları çıkarıp öğrencilerin resim yeteneklerini köreltmeyin. Öğrencilerin resim yeteneklerini geliştirmek istiyorsanız temel çizimler gösteriniz. Sizlerde onlarla resim yapınız. Onların hayal dünyasını geliştirmeye yönelik konular belirleyip onların resim yapmasını sağlayınız. Resim yaparken öğrenciler ile sürekli yaptıkları resimler hakkında konuşunuz. Arada sırada aile ve yaşadığı sosyal çevre hakkında resimler yaptırınız ve bu resimler hakkında konuşunuz. Boya sayfalarının öğrencilere birşey kazandırdırğını düşünmüyorum. Aksine öğrencilere yorar ve resme karşı olumsuz bir tavır oluşturur.

Özellikle tuvalet eğitimini ilk haftalarda vermeye çalışınız. Okulun kız ve erkek tuvaletlerinin nerelerde olduğunu nasıl kullanılması gerektiğini öğrencilerinize açıklayınız. Okulda temizlik malzemeleri ile ilgili sorun varsa aile ile iletişime geçip öğrencilerin yanlarında sabun, havlu vs. gibi temizlik malzemeleri göndermelerini söyleyiniz.

Genelde veli toplantıları okul başladığı hafta yapılır. Sizler okul başlamadan önceki hafta ilk veli toplantınızı yapmaya çalışınız. O zamana kadar sınıflar ve öğrenci listeleri büyük ihtimal tamamlanmaya çalışılır. Ulaşabildiğiniz velileriniz ile ilk toplantınızı yapabilirsiniz. Bu size okul açıldığı ilk hafta büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Hem öğrencilerle hem de her veli ile tek tek görüşmek zorunda kalmayacaksınız. Bu toplantınızda veliler ile tanışın. Veli ve öğrenci tanıma formları ile öğrencilerinizin ve ailelerinin durumunu öğrenmeye çalışın. Öğrenciler hakkında öğrenebileceğiniz her konuyu öğrenmeye çalışınız. Çünkü sınıf ortamında öğrencilere karşı nasıl davranmanız gerektiğini bilirsiniz. Velilerinizin telefon numaralarını mutlaka alın. Okul zamanında ev çalışmaları için telefonda veli grupları oluşturup veya mesajlar ile bilgilendirme yapabilirsiniz. Ben genellikle kısa not kağıtları hazırlayıp eve gönderdim. Bu yüzden telefon numaralarını acil bir durum olmadığı sürece kullanmadım. Bu sizin tercihiniz. Hangisi sizin ve velilerinizin kolayına geliyorsa toplantıda iletişim şeklini belirleyiniz.

Veli iletişiminiz çok önemlidir. Veliler ile iyi bir iletişim kurarsanız onlarla sorun yaşamazsınız. Veli iletişimlerinden kaçınmayınız. Maalesef bazı öğretmenlerimizi kendini diğer memurlar gibi düşünüp velilere belli saatlerde kendilerini arayabileceklerini söylerler. Sizler akşamın geç vakitleri olmamak şartı ile (bu durumu uygun bir dille belirtirsiniz) iletişimde olabileceğinizi söyleyiniz. Öğrenci ile ilgili acil bir durum olabilir mutlaka sizleri bilgilendirsinler. Buna fırsat veriniz.

Ev kurallarının ve aile yaşantısının önemi hakkında velilerinizi bilgilendiriniz. Aile yaşantısının olumsuz oluşu ve çocuğun her istedğini yaptığı bir ortam sınıf ortamını da etkileyecektir. Ev çalışmalarında velilerin sadece yardımcı olabileceğini, çalışmalarını kesinlikle öğrencinin kendisinin yapması gerektiğini velilere belirtmeniz gerekmektedir. Eğer öğrenci çalışma yapmayacaksa bu sorunu siz ve öğrenci çözecektir. Anne baba evde öğretmen değil öğrencinin annesi ve babasıdır. Ev çalışmaları 1. sınıfta aile yaşantısını genellikle olumsuz etkiler. Ev çalışmaları yüzünden aile sorun yaşamasın. Öğrencileri ev çalışmaları yüzünden cezalandırıp onları soğutmayın.

Okuma yazma hakkında velilerinizi mutlaka bilgilendirin. Ev çalışmalarında öğrencileri yanlış yönlendirebilirler. Bu konuda ayrıca bir toplantı yapabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız diğer veli toplantılarında öğrenciler hakkında konuşmayın. Sınıfın geneli hakkında bilgi verip eksik veya yapılmasını istediğiniz diğer konular hakkında görüşün. Öğrenciler hakkında velilerle bireysel görüşmeler yapınız.

Sınıfınızda eksik ders araç ve gereçleriniz var ise öncelikle bunları okul idaresinden temin etmeye çalışınız. Eğer mümkün değilse velileriniz ile bu konu hakkında konuşunuz. Bilgisayar, projeksiyon, ses sistemi, yazıcı gibi makineler olmadan da okuma yazma öğretebilirsiniz. Bizler bu makineler olmadan okuma yazma öğrendik sonuçta. :)  Fakat bu makineler hem işinizi kolaylaştıracak hem de hızlanacaksınız. Velilerinize bu makinelerin olduğu bir sınıf ortamı ve bu makinelerin olmadığı bir sınıf ortamı hakkında konuşunuz. Para toplama işlerine sizler girmeyiniz. Bu işleri veliler kendi aralarında yapmaya çalışsınlar. Her iş için farklı veli gönüllü olabilir. Sınıf annesi, teyzesi, halası gibi lüzumsuz işlerle uğraşmayın. :) Bu uygulamalar veliler arasında sıkıntı çıkarabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder