25 Temmuz 2017 Salı

Harfleri Yazdırma Etkinlikleri

Önümüzdeki eğitim - öğretim yılında 4. sınıf okutacağım. Facebook gruplarında gezinirken Pelin au öğretmenimizin paylaştığı ve bizler için çok faydalı olacağını düşündüğüm bir yazıyı kendi düşüncelerimi de ekleyerek sizlerle paylaşmak istedim. Pelin au öğretmenimize teşekkür ederim. :)

Uzun bir dönem bitişik eğik yazı ile okuma yazma öğretimi yapılıyordu. Tabi bu bitişik eğik yazı olumlu ve olumsuz yönleriyle başladığından beri sürekli tartışma konusu oldu. Bitişik eğik yazı mı olsun dik temel harf mi hala konuşulmaktadır. Bizler bile bu konuda bir ortak düşünce belirtemiyoruz. Bu seneden itibaren dik temel harfler ile okuma yazma öğretimine başlayacağız. Sonuçları nasıl olacak bunu zaman gösterecek.

Sınıf öğretmenleri olarak bizleri en çok yoran 1. sınıftır. Çünkü okuma yazma öğretme kolay değildir. Öğrencileri bıktırmadan sürekli etkinlikler yaparak onlara okumayı ve yazmadırmayı sevdirmemiz gerekmektedir. Bu yüzden özellikle yazı yazdırma zahmetli ve zor bir iştir. Öğretmenleri öğrencilere harfleri doğru bir şekilde yazdırma ve ilerleyen zamanlarda dikte çalışmalarına geçmesi yıpratır.

Harfleri sürekli yazdırmalıyız ki öğrenciler harflerin yazılış şeklini unutmasın. Fakat fotokopi kağıtları, kalem ve defter öğrencileri sürekli bunaltıyor. Öncelikle yapmamız gereken öğrencilerin el, bilek ve parmak kaslarını güçlendirmektir. Bunun için sürekli el, bilek ve parmak kaslarını geliştirmeye yönelik etkinlikler yapmalıyız. Parmak oyunları, oyun hamurları, küçük lego parçaları ile oynatmak, parmaklar arasında kalem çevirmek vs. Öğrencilerin kas gelişimi yeterli seviyeye geldiğinde yazma işi daha kolay olacaktır. Fakat öğrenciler çabuk sıkılacağı için onlara farklı etkinlikle sunmak gerekir.

1) Kum havuzu kullanmak: Eğer okulunuzda kum havuzu yok ise sınıfınız için mobilyacılarda yaptırabilirsiniz. Çok fazla maliyeti olacağını düşünmüyorum. Dikdörtgen şeklinde tepsiler bu iş için olabilir. İçini ince kum ile doldurduğunuzda sınıfınızda işinizi görecektir.

2) Parmak boyaları ve traş köpüğü kullanmak: Bu yöntemi kullanmadım. Pelin öğretmenimiz ortağın batacağını söylemiş fakat temizliğin nasıl yapılacağını da bulmuş. Sıraya çöp poşetleri sermiş. Sıraya bulaşan ve kuruyan köpüğü de cetvel yardımı ile temizlenmesini sağlamış. Denemek lazım. :)

3) Kuru fasulye, nohut gibi yiyecekleri kullanarak sıra üzerine harfler yazdırılabilir. Kırtasiyeden alınan ve sayma için kullandığımız fasulyelerde bu iş için kullanılabilir. İlk iki grup harflerde yaptırdım daha sonra bu etkinliği bıraktım.

4) Tebeşir kullanmak: Artık okullarımızda tahta kalemi ile yazılan tahtalar var. Tahta kalemleri ile sürekli yazı yazdırmak maliyetli olabilir. Sınıfınızın zemini uygun ise tebeşir ile sınıfın zemininde öğrencileriniz alıştırma yapabilir. Okul bahçesindeki beton zeminlerde alıştırma yapılabilir. Arada sırada kullandığım etkinliktir. Temizlik konusunda sıkıntı yaşadık. Teneffüslerde sınıf içinde toz olabiliyor.

5) Oyun hamurlarını kullanarak harfler yazılabilir.

6) Velileriniz imkanı olursa her harf için kurabiyeler yaptırabilirsiniz. Sosyal medyada da çok fazla gördüğüm bir çalışma. Öğretmenlerimiz ya kendileri ya da velileri harflerle ilgili kurabiyeler yapıyorlar.

7) Görsel etkinlik dersinde o gün öğrenilen harf çalışılabilir. O harf ile ilgili öğrencileriniz resim yapabilirler. Güzel çalışmalar çıkmaktadır. Öğrenciler harfleri canlandırıp kişilik katıyorlarlar. Her harf için uyguladığım bir etkinliktir.

8) Oyun dersinde öğrencilerinizin sayısı yeterli ise o gün öğrendiğiniz harfi sıraya geçerek oluşturabilirler. Her harf için sizlerde fotoğrafler çekip öğrencilerinizle inceleyebilirsiniz.

9) Harfleri birleştirmek için kullandığım sprey boya yöntemi: Her öğrendiğimiz harfi o gün sınıfımız zeminine sprey boya ile yazdım. Bunun için sitemizin 1. sınıf etkinlikler bölümünde harflerin A4 boyutunda kalıpları var. Bu kalıpları zemine koyup sprey boya ile boyadım. Öğrenciler hece oluştururken harflerin üzerinde zıplayıp okuma çalışması yapmışlardı.
10) Grapon kağıtları kullanmak: Görsel etkinlikler dersi için kullanabileceğiniz ve öğrencilerin el kaslarını geliştirmede faydalı olan bir etkinlik. Öğrenciler grapon kağıtlarını nohut büyüklüğünde yuvarlayıp harf kalıplarının uygun boşluklarına yapıştırıyorlar. Bu etkinliği arada sırada kullanmak daha faydalı. Öğrenciler için uzun ve biraz sabır isteyen bir etkinlik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder