29 Ağustos 2017 Salı

Olumlu Sınıf Ortamı

Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir makaleden yola çıkarak olumlu bir sınıf ortamı oluşturabilmek için neler yapmamız gerektiğine değinmek istiyorum. Sonuçta öğrencilerimizin tüm yönlerden gelişimi iyi bir sınıf ortamı ile gerçekleşmektedir. Kuracağımız olumlu bir sınıf ortamında öğrencilerimizin akademik başarısının arttığını göreceğiz.

Olumlu bir sınıf ortamı oluşturmak istiyorsak öncelikler bizlerin yani öğretmenin olumlu, pozitif bir rol model olması gerekmektedir. Her zaman yapıcı bir tutum takınmalıyız. Karşıklaşılan sorunlarda mantıklı çözümler bulmalı ve uygulamasını bilmeliyiz. Bizlerde insanız ve diğer insanlar gibi kişisel veya aile içi sorunlarımız olabilir. Fakat elimizden geldiğince bu sorunlarımızı sınıf ortamına taşımamalıyız.

Öğrencilerimiz büyüklerin gösterdiği davranışları öğrenirler ve onlar da bu şekilde davranmaya çalışırlar. Özellikle ilkokulda öğrenciler için en büyük rol model öğretmenidir. Bu yüzden davranışlarımıza çok dikkat etmeliyiz. Özellikle empati, sabır, hoşgörü ve etkili iletişim gibi sosyal beceriler konusunda kendimizi geliştirmeliyiz. Eğer sınıfınızda sürekli dersin akışını bozan bir öğrenciniz var ise sınıf ortamını nasıl bozduğunu ve ortamdaki diğer arkadaşlarını ve sizi nasıl etkilediğini konuşun. Eğer öğrenciniz iletişime o anda kapalı ise öğrencinizin üstüne gitmeyin. Onunla biresysel olarak konuşabileceğiniz ortamı ve zamanı kollayın. Öğrencinize değer verdiğinizi hissettirin. Sadece sınıfınızda değil okulunuzdaki diğer sınıflardaki öğrencilerin yaptıkları olumlu davranışları örnek olarak kullanabilirsiniz.

Ders aralarında öğrencilerinizin davranışlarını gözlemleyin. Kendi aralarındaki sorunları nasıl çözdüklerini araştırın. Olumlu yaklaşımları sınıfınızda kullanabilir diğer öğrencilerinize örnek olarak sunabilirsiniz. Eğer sorunların çözümünde olumsuz bir durum var ise öğrencilerinizi yönlendirmeye ve bu sorunu nasıl çözmeleri gerektiğini konuşun.

Karşılaşılan sorunlarda negatif çözümler üretmeyin ve öğrencilerinizi cezalandırmayın. Ceza bir öğretmenin başvuracağı bir yöntem olmamalıdır. Öğrencinize bağırarak veya şiddet uygulayarak o öğrenciden istediğinizi elde edemezsiniz. Sonuçta ilkokul öğrencileri onları korkutabilirsiniz, sindirebilirsiniz fakat bu sizin olumlu bir sınıf ortamı kurduğunuz anlamına gelmez. Aksine o ortamda öğrenci zaten öğrenemez. Öğrencilerinize güven vermelisiniz.Onları tüm yönleriyle tanımalısınız. Öğrenciniz sizin ona verdiğiniz değeri anlamalıdır. Bunu öğrencilerinize hissettirmelisiniz.

Sınıfınızdaki kuralları öğrencileriniz ile birlikte oluşturun. Öğrencilerinizle kuralları oluştururken o kuralın neden gerekli olduğunu konuşun. Öğrencilerinize yapabilecekleri sorumluluklar verin. Ayrıca öğrencilerinizin velileriyle de sorumluluk konusu üzerine toplantılar yapaak aile içinde de nasıl öğrencilere sorumluluk verilebilir görüşmeler yapın.

1. sınıfa yeni başlayacak öğretmen arkadaşlarımız için olumlu sınıf düzeni oluşturmak çok önemlidir. Okuma, yazma, matematik vs. öğretirsiniz. Siz olumlu sınıf ortamını kurmadan öğretim kısmına geçerseniz öğrencilerinizi mezun edinceye kadar her ders sınıf sorunlarıyla uğraşırsınız. Fakat sabırla ve etkili iletişimle 1.sınıfın başından itibaren olumlu sınıf ortamını kurmak için çalışırsanız ve bu sınıf ortamını oluşturursanız öğrencileriniz akademik açıdan başarılı, sorumluluk sahibi ve olumlu davranışlar gösteren bireyler olacaktırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder