12 Ağustos 2024 Pazartesi

Sınıf Ve Bahçe Oyunları

 "Çocuğun bedenini daime işletiniz; onu akıllı, muhakemeli yapmak istiyorsanız, bedenen güçlü ve salim yapmak lazımdır. Çocuk çalışsın kımıldasın, koşsun, bağırsın, daima harekette bulunsun; vücutça dinç bir adam olsun, sonra fikren de dinç olur." J. J. Rousseau

Bir önceki yayınımda genellikle sınıf içi oynanabilecek oyunlardan derleme paylaşmıştım. Bu paylaşımım da yine "Oyun ve Rontlar" kitabından derlediğim bahçe oyunlarını açıklamaya çalışacağım.

1) Kol Kola Sek Sek

Öğrenciler iki ya da dört gruba ayrılırlar. Grupların aralarına  20 -25 metre olacak şekilde iki çizgi çizilir. Bir çizginin üzerine tüm öğrenciler eş eşe ve kol kola sıralanır. Oyunda amaç kol kola ve sekerek eşlerin ilk önce karşıdaki çizgiye koşmak ve birinci gelmeye çalışmaktır. Hangi gruptan önce gelen çift olursa, o grup yarışmayı kazanmış olur. Öğrencilerden oyun sırasında yürümemeleri, ayak değiştirmemeleri istenmelidir. Oyun antrenman malzemelerinden oluşturulan basit bir parkur ile zorlaştırılabilir.

2) Horoz Dövüşü

Öğrenciler iki gruba ayrılır, gruplar karşılıklı iki sıra haline gelir. Ayak uçlarında çömelme vaziyeti alırlar. Karşıdaki arkadaşının avuç içlerine kendi elleriyle vurarak onun dengesini bozmaya, yere düşürmeye ya da elini yere dokundurmaya zorlar. Dövüş esnasında karşı oyuncunun omzuna, göğsüne, dizlerine, başına vurulmaz, yalnız avuç içlerine vurulur. Dövüşürken karşı oyuncunun dengesini bozmak için ayağa kalkmadan sağa, sola sıçranabilir. Yere düşen, ellerini yere dokunan oyunu kaybeder. Yanan öğrenciler oyundan çıkar, sonunda hangi gruptan çok yanlış öğrenci varsa o takım oyunu kaybetmiş olur.

3) El Tut Selam Ver

Öğrenciler çember şeklinde dizilir. Seçilen ebe çemberin dışında gezinir. İstediği bir arkadaşının omzuna dokunur ve koşmaya başlar. Omzuna dokunduğu öğrenci ters yönde o da koşmaya başlar. Çemberin dışında karşılaştıkları yerde sağ elleriyle tokalaşırlar ve koşmaya devam ederler. Çemberin boşalan yerine kim önce varırsa o kurtulmuş olur diğeri ebe olarak oyun devam eder. Çemberdeki öğrenciler yere oturarak oynatılabilir. 

4) Sıçra Kurtul

Öğrenciler çember olur. Bir torbaya biraz kum konur ve iple bağlanır. Bunun yerine bir poşete voleybol topu konur ve poşetin uçlarından iple bağlanabilir. Kuvvetli bir öğrenci veya öğretmen çemberin ortasına geçer. Ucunda kum torbası veya voleybol topunun olduğu poşetin ipi diğer ucundan  çemberdeki öğrencilerin ayaklarının altından çevrilir. Torba veya poşet kimin ayağına değerse o öğrenci oyundan çıkar. Değmemesi için çemberdeki öğrencilerin ipin üstünden atlamaları gerekir. En sona kalan öğrenci oyunu kazanmış olur.

5) Yüzük Oyunu

Öğrenciler dağınık bir şekilde yere otururlar. Seçilen ebe öğrencilerden uzak bir yere gönderilir. Öğrencilerin görebileceği şekilde bir yüzük, anahtar, para vs. bir öğrenciye saklaması için verilir. Tüm öğrencilerin el çırpmasıyla ebe oyun alanına gelir. Çırpılan ellerin şiddetine göre ebe yüzüğü saklayan öğrenciyi bulmaya çalışır. Yüzüğü bulursa, saklayan öğrenci ebe olur. Sınıf içinde de oynatılan bir oyundur. Sıcak-soğuk oyunu şeklinde de oynatılır.

6) Sesli Körebe

Öğrenciler çember şeklinde ayakta dizilir. Seçilen ebenin gözleri bağlanır, eline bir sopa verilir, ortaya geçer. Ebe sopayı yere vura vura dolaşır. Bir öğrencinin önüne geldiğinde sopayı üç defa yere vurur. Önünde sopa vurulan öğrenci ebeye yaklaşır, "Geldim" anlamında olsun diye üç kez el çırpar. Ebe bir hayvan taklidi yapar ve oyuncuya tekrar etmesini söyler. Oyuncu kendisini belli etmemek için farklı bir sesle taklidi tekrarlamaya çalışır. Ebe kim olduğunu bilirse ebelikten kurtulur, diğer öğrenci ebe olur.

7) Sınırda Yakan Top

20 - 25 metre kenarlı bir kare çizilir. Karenin her kenarına birer öğrenci konur. Bu öğrenciler ellerindeki topla kare içindeki öğrencileri vurmaya çalışır. Yere değdikten sonra öğrencilere dokunan toplar yakmaz, oyundan çıkarmaz. Kare içindeyken top vurulup yanan öğrenci kenara gelir bu sefer vurmaya çalışır. Kenardan vuran öğrenci ise karenin içine girer. Diğer bir şekilde de içeriye oyuncu girmez, vurulanlar atışa geçer. Kare içinde bir öğrenci kalıncaya kadar oyun devam eder. Top karenin içinde kalsa bile kenardaki atış yapan bir öğrenci topu alıp kenardan atış yapabilir.

8) Amerikan Futbolu

30 - 40 metre uzunluğunda 15 - 20  metre genişliğinde bir saha ve sahanın kısa kenarlarına birer kale belirlenir. Öğrenciler iki takıma ayrılır. Her takımın birer kalesi vardır .Kalelere takımlar birer kaleci koyarlar. Amaç takımların birbirlerinin kalelerine gol atmaktır. Oyun elle oynanır ve arkadaşına el ile pas atılır. Gol atmak için topa ayakla, gövde veya başla vurulur. El ile gol atılmaz. Topu ele alıp koşmak yasaktır. Öğrencilerin topu almak için tehlikeli hareketler yapması faul ile cezalandırılır.

9) Elinde Top Tutanı Tut

Öğrenciler oyun sahası içine dağılır. Bir ebe seçilir. Bir öğrenciye de voleybol topu verilir. Öğretmenin "Başla" komutuyla ebe elinde top olan öğrenciyi yakalamaya çalışır. Yakalarsa ebelikten kurtulur diğeri ebe olur. Elinde top olan öğrenci sıkışınca topu bir arkadaşına atar, ebe bu kez onu tutmaya çalışır. Topu elinden düşüren ya da atılan topu yakalayamayan öğrenci ebe olur. Öğrenci sayısının çok olması durumunda gruplar halinde de oynatılabilir.

10) Cadde - Sokak

Öğrenciler düz çizgi halinde 5'er veya 6'şar sıra olurlar. Kolları yanlara açınca parmak uçları birbirine değecek şekilde mesafe bırakırlar. Oyun içinde bir öğrenci kedi, bir öğrenci de fare olur. Amaç kedinin fareyi yakalamasıdır. Öğrencilerin kolları yana açılınca sadece önlerindeki boşluklar cadde, öğrenciler aynı anda sağa dönüp kollarına açınca sokaklar meydana gelir. Düdük sesiyle birlikte oyun başlar, kedi fareyi yakalayacağı sırada tekrar düdük sesiyle öğrenciler sağa dönüp kollarını açar ve sokaklar oluşur. Oyun kedinin fareyi yakalamasıyla tekrar seçimler yapılarak başlar.

11) Avcı ve Güvercin

Öğrenciler ikişer ikişer grup olur ve kol kola girerler. Aralarında dolaşan bir ebe avcı ve yakalanmamaya çalışan bir de güvercin olacak öğrenci seçilir. Avcı, güvercini yakalamak için koşar. Güvercin yakalanacağı sırada ikişer halde bekleyen arkadaşlarından birinin koluna girer. Bu sefer bu gruptaki diğer öğrenci güvercin olup kaçmaya başlar. Yakalanan güvercin avcıyla yer değiştirir.

12) Şişe Dikme

Öğrenciler iki takıma ayrılır. Bir çizginin gerisinde sıra olurlar. Karşılarına 15 - 20 adım uzakta bir çember çizilir. Çemberlerin içine yatık halde şişe veya şişerler konur. "Başla" komutuyla takımdaki ilk öğrenciler koşarak şişelerin yanlarına giderler ve şişeyi ayaklarıyla dikmeye çalışırlar. Şişeyi diken koşarak takımının yanına gelir, ikinci öğrenciye dokunur. İkinci öğrenci koşarak şişenin yanına gider ve o da ayağı ile şişeyi dikmeye çalışır. Hangi takımın öğrencileri erken bitirirse o takım kazanmış olur. 

13) Vurucular Geliyor!

Belirlenen sahanın içinde öğrenciler dağınık olarak dolaşır. İki vurucu öğrenci belirlenir ve birinin eline voleybol topu verilir. İki vurucu öğrenci paslaşarak diğer öğrencileri vurmaya çalışır. Vurulan öğrenci yere oturur. Vurucular gerekirse yere oturan öğrencilerinde paslaşmalarını isteyebilirler. En son ayakta kalan öğrenci oyunu kazanmış olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder