7 Ağustos 2024 Çarşamba

Karakter Eğitimi

   Ailelerin çocuklarında olmasını istedikleri özellikleri genel olarak "Başarılı olmaları" ve "İyi insan olmaları" şeklindedir. Öncelikli olarak çocuklarımızdan istediğimiz iyi insan olmalarıdır. Onları iyi insan olarak yetiştirmek olmalıdır. 
   
   Karakter eğitimi çocuklarımızın temel ahlaki ve insani değerleri anlama, onlara karşı hassas olma ve onlarla birlikte yaşamalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikler bütünüdür. Karakter eğitimi başta aile olmak üzere okulun ve toplumun ortak sorumluluğudur. Aile, ilk ve öncelikli karakter eğitiminin verildiği yerdir. Çocuklara iyi karakterlerin kazandırılması evin ve okulun gayretlerinin çevre tarafından desteklenmesi ile mümkündür. İçinde bulunduğumuz zaman medya ve akran gruplarının çocuklar ve gençler üzerinde etkisinin yüksek olduğu ve dolayısıyla ailelerin çocuklarının ahlak gelişimine güçlü rol almalarını gerektirir. Aileler karakter eğitiminde öneriler;

1) Evde iyi davranışlara model olunmalıdır. Haklara saygı gösteren, başkasının arkasından konuşmayan, saygı ve sevgiyi ön planda tutan, sorumluluklarını yerine getiren, adil olan aile bireyleri bu davranışlarıyla çocuklarına model olmalıdır.

2) Çocuklarla ve gençlerle ahlaki değerler ve fikirler hakkında konuşulmalıdır. Hangi konulara önem verildiği aile fertlerince net bir şekilde bilinmelidir.

3) Aile fertlerinin birbirine karşı saygılı olması gerekmektedir.

4) Ailenin her ferdi davranışlarında nezaketi elden bırakmamalıdır. 

5) Ev içi ve ev dışı sorunların çözümü için en sağlıklı yol konuşarak bulunmalıdır. 

6) Yemek vakitlerinde tüm aile fertleri sofrada olmalıdır. Bu zaman aile fertlerinin sorunlarını dinlemek için fırsat olmalıdır.

7) Aile etkinlikleri planlanmalıdır. Yapılacak etkinliklerde çocukların da fikirleri sorulmalıdır ve birlikte kararlar alınmalıdır.

8) Çocukların ve gençlerin yanında asla kötü alışkanlıklar sergilenmemelidir. 

9) Aile fertleri olarak zaman zaman çeşitli sosyal hizmetlere katılım gösterilmelidir. 

10) Çocukların para harcamaları konusunda planlama yapılmasına yardımcı olunmalıdır. Çocuklar kendi bütçelerini yapmayı öğrenmelidir.

11) Çocuklarla geçmiş büyüklerinin hayatları hakkında konuşmalar yapılmalıdır. Aile geleneği oluşturma için önemli bir detaydır.

12) Çocuklara, aile fertleri olarak kendi hayatlarından değer verdikleri ve kişiliklerini beğendikleri kişiler hakkında bilgi verilmelidir.

13) Mevcut durumlardan dola çıkarak fırsat eğitimi sunulmalıdır. Karakter gelişimi hayatın dışında değil, hayatın kendisidir.

14) Çocuklara günlük problemlerin çözümü için fırsat verilmelidir. Çözüm konusunda sorun yaşanıyorsa desteklenmelidir.

15) Ev ile ilgili sorumlulukların bir kısmı çocukların yapabileceği şekilde üstlenmelerine fırsat verilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder