17 Eylül 2016 Cumartesi

1. Sınıf Öğrencisi Ve Velilere Tavsiyeler

Uzun yaz tatilinden sonra okulların açılma zamanı geldi. Bu süreç özellikle okula yeni başlayan çocukların anne ve babaları kadar çocuklar açısından da büyük önem arz ediyor. 1.sınıfa yeni başlayacak olan öğrenciler ve velileri şüphesiz büyük heyecan içindedirler. Şimdiye kadar velilerinin gözetiminde olan öğrenciler okula başladıkları andan itibaren bağımsız bir birey olma yolunda ilk adımı atmış olacaklardır.İhtiyaçları anne ve babaları tarafından karşılan öğrenciler artık kendi ayakları üzerinde durmasını öğrenecekler, ihtiyaçlarını kendileri karşılamaya başlayacaklar ve sorunlarını kendi başlarına çözmeye çalışacaklardır. Sınıfta kendi akranları ile birlikte zaman geçiremeye başlayacak ola öğrencilerimiz ben merkezci anlayışı bırakıp paylaşmayı ve işbirliğini öğreneceklerdir. Hayal kırıklığı ve başarız olma gibi duyguları tadacaklardır. Okula başlamadan önce evde istediğini yapmaya alışan öğrenciler artık kurallar ile yüzleşeceklerdir. Bu kurallar ilk başta onları zorlayabilir fakat öğretmen - veli işbirliği sayesinde öğrenciler bu kuralları çabucak öğrenceklerdir. Bunun için sabırlı olmak şarttır. Okula başlayan öğrencilerimiz büyükleri gibi sorumluluk almayı fark edecekler ve kendilerinin de artık yapması gereken görevler olduğunu öğreneceklerdir.

Değerli Velilerimiz,
Okul hayatın kendisidir. Okul içinde öğrencilerimiz her durumda hayatı öğreneceklerdir. Öğrencilerimiz artık hayatın zorlukları ile karşılaşmaya başlayacaklardır. Sizlere düşen birincil görev öğrencilerimizin karşılaştığı bu zorluklara karşı onlara çözüm yolları sunmakta yardımcı olmak olmalıdır. Bu zorlukları onlar adına sizlere çözmeye çalışırsanız öğrencilerimiz anne ve babasına bağımlı bireyler olacaklardır. Bu süreç sizler ve öğrencimiz için zor olabilir fakat aşırı duygusallıktan uzak kararlı bir tutum sergilemek gerekmektedir. Güçlü birey yetiştirmek istiyorsak onlara gereğinden fazla müdahale etmemeliyiz. Yeni yollar, yeni çözüm önerileri sununuz fakat sorunları onun adına kesinlikle sizler çözmeyiniz. Öğrencilerimiz hata yapmayı ve yaptığı hatanın sonucuna katlanmayı göze almayı öğrenmelidir. Unutmayınız ki öğrencilerimiz her zaman anne, babası ve büyüklerini model olarak alırlar. Sizin veli modeliniz öğrencimizin hayattaki yerini belirleyecektir.

1. Sınıfa Başlayan Velilerimize Tavsiyeler
1) Günümüzde okullar sadece öğrencilerimiz için eğitim öğretim veren kurumlar değildir. Hayata geçirilen projeler ile okullar toplumun her kesimine açıktır. Çocuğunuzun başladığı okulu ve okulun personelini iyi tanıyın. 

2) Çocuğunuzun öğretmeni ile sürekli fakat onu sıkboğaz etmeyecek şekilde iletişimde olun. Öğretmene de her türlü olumlu veya olumsuz durumu size anlatabileceği mesajı verin. Ayrıca yapılacak olan veli toplantılarına mutlaka katılın.

3) Çocuğunuzun öğretmeni ile görüşeceğiniz zamanlara dikkat edin. Bu konuda öğretmenin belirlediği veli görüşme vakitleri yönergesine göre hareket edin.

4) Öğretmenin belirlediği ihtiyaç listesine göre ders araç ve gereçleri alın. Bu ihtiayç listesinin dışına çıkıp "lazım olur" mantığı ile gereksiz harcama yapmayın.

5) İlk zamanlarda öğrencilerimiz kendi eşyalarına sahip çıkamayabilir. Ders araç ve gereçlerine küçük etiketler yapıştırıp çocuğunuzun ismini yazabilirsiniz. Ders defter ve kitaplarını ciltleyip etiketleyiniz.

6) Çocuklarınız serbest kıyafet ile okula gidiyorsa orta düzey kalitede kıyafetler giydirip okula gönderiniz. Gösterişli kıyafet yerine kullanışlı kıyafet alınız. Bağcıklı ayakkabı yerine cırt cırtlı ayakkabı tercih ediniz.

7) Okuma yazma öğretimi sistemi değiştiği için yeni sistem hakkında öğretmenin yapacağı bilgilendirme toplantısına mutlaka katılınız. Evde destek çalışmalarında öğrencimizi ikilemde bırakmamış olursunuz.

8) Öğretmenin ilgili bir öğretmen olup olmadığına verilen ödevler ile karar vermeyiniz. Bu büyük bir yanılgıdır. 

9) Özellikle ilk dönem çocuğunuzu keyfi olarak okula göndermemezlik yapmayınız. İlk dönem harf öğretimi yapıldığı için kaçırılan gün veya günleri çocuğunuz telafi edemeyebilir. Tatil, gezi, misafirlik vs. işlerinizi önceden planlayınız ve hafta içine denk getirmemeye çalışınız. 

10) Çocuğunuza küçüklüğünden itibaren sorumluluk almayı öğrettiyseniz ev çalışmaları için ilk başlarda ufak tefek sıkıntılar yaşayabilirsiniz sadece. Fakat çocuğunuz alması gerektiği görevleri onun yerine siz yaptıysanız durum sizler için zor ve yorucu olabilir. Bu konu hakkında sınıf öğretmeni ve okulun rehber öğretmeninden mutlaka yardım alınız.

11) Öğrenciler biribirinden farklıdır. Fiziki gelişimlerinde nasıl farklılık oluyorsa öğrenme süreci de farklı olacaktır. Bu yüzden çocuğunuzu başka çocuklar ile karşılaştırmayın.

12) Çocuğun kitaplar ile dost olmasını sağlamak grekmektedir. Kitap okuma alışkanlığı kazanan çocuk her zaman başarılı olacaktır. Çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız ona model olmalı ve sizlerde günün belli zamanlarını kitap okuyarak geçirmelisiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder