28 Kasım 2015 Cumartesi

Eldeli Toplama - Onluk Bozarak Çıkarma İşlemleri Konu Anlatımı

ELDELİ TOPLAMA İŞLEMİ
Eldeli toplama işlemini anlatırken;

1) İki sayı vererek bunları toplayalım demek yerine işlemi bir problem üzerinden anlatmak daha faydalı olacaktır. Önce bir problem yazarak problem üzerinden soru cevaplar yapılır. Toplama işleminin artma, çoğalma işlemi olduğu kavratılır.

2) Eldeli toplama işleminde iki sayıyı toplarken mutlaka somut materyaller kullanmak gerekiyor. Sayıları onluk ve birliklerine ayırarak toplama işlemi yapılmalıdır. Bunun için basamakları ayırmakta bardakları kullanabilirsiniz. Sitemizde eldeli toplama işlemi konusunda bardakları kullanarak somut bir şekilde nasıl konuyu çalıştığım mevcuttur. Farklı materyalleri geliştirebilirsiniz.

3) Necmi Demir öğretmenimizin eldeli toplama işlemine göre öğrencilerimizn defterine not tutturdum. Not tuttururken işlemleri aşama aşama yaptık. Benim çalışmam biraz farklıydı. Öğrencilerimize bu videoyu anlatarak izlettirebilirsiniz. Sonuçta öğrencilerimiz arasında bireysel farklılıklar öğrenme farklılığı vadır. Sizler somut olarak anlatırsınız fakat kavrayamayan öğrencilerimiz belki bu video ile mantığı kavrarlar. Bu yüzden farklı etkinlik ve çalışmalar kullanmamız gerekiyor.

ONLUK BOZARAK ÇIKARMA İŞLEMİ
Onluk bozarak çıkarma işlemini anlatırken;

1) İki sayıyı çıkarma yerine problem üzerinden soru cevaplar yaparak problem durumu kavratılmalıdır. Bu çalışma ile eksilen, çıkan kavramı üzerinde durulur. Çıkarma işleminin eksilme, azalma işlemi olduğu kavratılır. Problem durumlarında anlaşılmayan noktalar var ise problemin canlandırılması yapılabilir.

2) Daha sonra mutlaka somut materyaller kullanılarak işlem aşama aşama yapılır. Bazı kaynaklar onluk bozarak çıkarma işlemini anlatırken hem eksilen sayıyı hem de çıkan sayıyı onluk ve birliklerine ayırark modeller ile gösteriyor. Bu şekildeki bir çalışma öncenin aklını karıştırabilir. Eksilen sayıyı modeller ile gösterip, çıkan sayı kadarı bu modelin içinden alınırsa işlemin kavratılması daha kolay olmaktadır. Sitemizde onluk bozarak çıkarma işlemi konusunda bardakları kullanarak anlatımını yaptım.

3) Necmi Demir öğretmenimizin anlatım şeklini de kullanarak öğrencilerinize anlatabilirsiniz. Zaman zaman konu tekrarlarında bu videoları kullanırsanız belki sizin farkında olmadan geçtiğiniz bir bölümü öğrencilerimiz bu videoda kavrayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder